Ty správné bylinky proti nachlazení

Zná to snad každý z nás – rýma, kašel, teploty… S nastávajícím jarem přijde zase spousta bacilů. Ten, kdo jim nechce dát šanci, aby vás nepěkně potrápily, by měl od jara začít sušit bylinky z přírody. Ty vám v boji proti nachlazení zázračně pomůžou, a ještě ušetříte plno peněz za kapky, prášky, sirupy a drahé vitamíny z lékárny.

·         Sedmikráska
Sedmikráska je nejlepším pomocníkem při jarních očistných kúrách a detoxu těla. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek, jako jsou silice, hořčiny, třísloviny a další, které podporují látkovou výměnu. Proto pojte sedmikráskový čaj, nebo alespoň kloktejte odvar z nich, který pomáhá na nemoci dýchacích cest. Jíst je ale můžete i čerstvé v jarním salátu.

·         Šípková růže
Šípek obsahuje velké množství vitamínu C a minerálních látek, který se bohužel při sušení vytrácí. Pokud ale na podzim potkáte čerstvé šípky, určitě si z nich udělejte chutný čaj, který je výborný na nachlazení, kašel i bolest v krku.

·         Lípa
Lipový čaj snižuje horečku a léčí průdušky. Preventivně působí na záněty žil, proti infarktu i angině pectoris. Jako prevenci ho ale popíjejte pravidelně, aby se stačily projevit léčivé účinky.

·         Jitrocel kopinatý
Čaj z jitrocele je výborný nejen na kašel a zahlenění průdušek, čistí také krev, je vhodný na žlučník, močové cesty a játra. Pokud si způsobíte drobná zranění, přiložte si na něj lístek z jitrocele. Látky, které jsou v něm obsažené, ničí bakterie a urychlují hojení.

·         Rakytník řešetlákový
Plody rakytníku obsahují velké množství vitamínu C, minerálů a dalších prospěšných látek, které příznivě působí na průdušky, plíce, žaludek i krevní oběh.

BYLINKOVÁ MEDICÍNA
1.       BYLINKOVÝ ČAJ si vždy připravte tak, že svaříte vodu v hrnci, do které posléze přisypte bylinky. Za občasného míchání je nechte vyluhovat alespoň 15 minut.

2.       BYLINKOVÝ SIRUP bude rozhodně vhodnější pro děti díky jeho příjemnější chuti. Postupujte jako při přípravě čaje, do kterého ale po vyluhování přidejte med. Vařte tak dlouho, až směs zhoustne. Uchovávejte v ledničce.